Cerpen Bahasa Jawa Tema Idul Adha


Cerkak Bahasa Jawa Idul Adha – Ket mau esuk, sakwise sholat id, Rahman mung meneng ning omah, ora kaya taun-taun sadurunge biyasane dheweke ngewangi remaja masjid mbeleh kewan qurban neng masjid cedhak omahe. Dheweke rumangsa sepi ndalani riyaya Idul Adha taun iki.

Cerpen Bahasa Jawa Tema Idul Adha
Cerpen Bahasa Jawa Tema Idul Adha

Tangga neng sekitar omahe uga akeh sing mung meneng ning omah, embuh ngapa semangat Idul Adha taun iki ora kaya taun-taun sadurunge sing semarak. Biasane podo ngewangi mbeleh lan nggering kewan qurban sing dikelola saka remaja masjid. Dumadakan lamunane Rahman dikejutke saka suwara sawong prawan cilik.

"Wedhus duwe Marwah apa wis dibeleh, Pah? kandha Marwah karo genggem siji pisau saka dapur. "Ben Marwah sing mbeleh wedhuse ya Pah," lanjut Marwah, ndelokake lading neng tangane marang Rahman, bapake.

Rahman mikir neng umure sing anyar 5 taun Marwah sang buah ati ngono sumaguh pengen mbeleh kewan qurban duwene, lagekne tangga-tangga lan sejawat-sejawat ora meneh bergairah.

Rahman nuli nyedhaki Marwah "Pisau Marwah, ben Papah sing cekel ya, mengko awake dhewe padha-padha menyang masjid ndeleng wong-wong mbeleh kewan qurban, oke?" bujuke.

"Ora Pah, ben Marwah ae sing beleh." Marwah ora pengen menehake lading neng tangane lan nyoba mlayu saka bujukan bapake.

Sabenere, Rahman bangga banget karo anak wadone kuwi, ndeleng kondisi wong-wong neng desane sing wis ora meneh bergairah ngadhepi Idul Adha. Menawa Marwah menehake semangat lan inspirasi anyar adhepe menawa kadang angan-angan anak luwih nduwe aji saka wong-wong dewasa.

"Aku bangga nangmu, nak," gumam Rahman ameh nangis.

Nyat aji-aji sing digawa spontan saka anak-anak isa mulangna wong dewasa kanggo luwih dewasa saka sadurunge, demene wektu iki akeh sing wis nglalekne aji-aji islami dadine ilang ngono wae neng derase arus informasi lan budaya sing ngowahi pola urip masyarakat. Kayane dihembus angin topan sing ora ngisihake sepercik embun blas, kabehe resik lan ilang. Pikir Rahman.

“Sesuk sholat id diendi, Pah?” takon bojo Rahman sing ngendhegake sadhela setrikaannya. Sontak nggawe Rahman kaget saka lamunanne. “Neng lapangan cedhak desa,” jawab Rahman Spontan.

“Potong qurbanne sesuk?” sambung bojo Rahman.

“Nyakarep panitiane, Mah. Awake dhewe melu ae dekne kabeh,” sambung Rahman.

Bojo Rahman nuli mbanjurke setrikaanne. Dheweke menatu kelambi Rahman sing arep kanggo nang sholat id sesuk. Wektu kuwi, Rahman lagi nonton pertandingan balbalan neng ruang keluarga sing sedhela meneh arep bubar. Dheweke banjur njupuk remote tv nuli matekne dheweke.

"Papa eling Marwah, Mah," Rahman kanda bojone.

"Aja neng omongna meneh Pah. Insya Allah Marwah wis tenang neng alam kana," bojo Rahman mbanjurke pangerjane.

Rahman kedelok sedhih, atine galau, nyoba ngeling masa nuli sing becik banget kanggo uripe bareng Marwah. Marwah anake, sing ngono bersemagat nek wayah idul qurban teka amarga dheweke seneng banget lan bahagia ndeleng kewan-kewan qurban sing arep dibeleh bahkan Marwah dhewe sing pengen mbelehe.

Tau Marwah pitakon “Pah, apa ora kelaran dekne kabeh dipotong? Marwah asihan, Pah!” Rahman kelingan. “Marwah ora butuh sedhih amarga kewan-kewan kuwi sabenere seneng. Dekne kabeh arep ketemu karo Allah lan mbisakne swarga, Marwah kenal swarga ta!”

Saiki Marwah mung dadi kenangan kanggo Rahman. Sesasi sakwise Idul Adha taun nuli Marwah ketubruk montor neng dalan ngarep omah. Wektu kuwi dheweke bareng kanca-kancane lagi dolanan lan ora ndeleng montor arupa ireng melintas karo kecepetan dhuwur lan nubruk Marwah.

Marwah tibo pirang-pirang meter mergo dadugan atos neng endhase lan Marwah diceluk Allah wektu dalan menyang rumah sakit, pengendara montor sing nabrak minggat tanpa tanggung jawab. Rahman kegebug banget ngadhepi kedaden iki, lan bojone pun sempat semaput ndeleng Marwah sing bersimbah getih.

Sapisan Rahman ngeling anake, dheweke katon sedhih. Ora ana meneh sing ngancanane ndeleng wong-wong mbeleh kewan qurban lan pitakon karo pitakonan-pitakonan sing nggawene kagum adhep Marwah.

Ora ana meneh sing nggawene semangat masa ngarep karo kecerdasan Marwah liwat ucapan-ucapan enteng khas anak-anak sing ngguna banget kanggo wong-wong dewasa sing nggawe inspirasinya ora tau mati mahami urip lan kuripan.

Sempat uga dheweke mikir menawa dheweke arep nyekolahke Marwah sadhuwur. Rahman optimis mbesuk Marwah bisa dadi pangarep bangsa sing bisa ngelingna lan menehake pamulangan marang masyarakat.

Rahman wis ngupadi nggoleki ngerti sapa sing nubruk Marwah ning ora kunjung dheweke temoni. Hubungi aparat kepolisian pun wis ora dipikirke dheweke meneh amarga ora arep nutugake masalah, berlarut-larut lan ora uga arep ditemokake.

Ket wektu kuwi, Rahman mung berdoa lan ngarep-arep ben anake katampa neng sisi Allah SWT lan saben Idul Adha Rahman sanuli ngeling Marwah. "Slamet Idul Adha Marwah, muga-muga kowe nemu wedhus-wedhusmu sing lemu neng Syurga," donga Rahman kanggo anake. Demikian cerpen Bahasa Jawa tema Idul Adha.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Cerpen Bahasa Jawa Tema Idul Adha